Věk je jen číslo. Toto místo je plné inspirací, jak “zastavit čas”… Jak se cítit a vypadat stále mladě.


Proč chtít znát svou budoucnost?

10. únor 2016   MUDr. Petr Hora, MBA   2 minuty čtení

Ve kterých případech je vhodné znát svou možnou budoucnost – predispozici k onemocnění? Každý z nás se při nabídce „znát svou budoucnost“ asi zamyslí nad tím, zda-li chce znát a mít možnost svůj život ovlivnit, nebo svůj život ponechat "osudu".

Existují tři hlavní faktory, které by měl každý při rozhodování zvážit, zda-li chce vědět informace o své predispozici (předpokladu ke vzniku onemocnění) či nikoliv.

Proč chtít znát svou budoucnost?Proč chtít znát svou budoucnost?

1. Jak velké je riziko onemocnění?

První a důležitá otázka. Existuji 2 druhy rizika – relativní a absolutní. Většina z nás chce určitě znát absolutní riziko. Například – pokud je relativní riziko pro vznik onemocnění 20krát vyšší, zní to strašlivě. Pokud je však základní riziko jen 0,2%, pak je riziko absolutní 4%. To znamená, že šance na to, že se u mne zjištěná predispozice neprojeví je 96%. Tedy velmi vysoká.

2. Jak je onemocnění těžké?

Obecně platí, že jsou pacienti daleko více zneklidněni vážnými či dokonce potenciálně smrtelnými chorobami než nemocemi, které jim jen znepříjemňují život. Když se řekne rakovina zpozorní určitě více, než sklon k plešatosti. Samozřejmě existují výjimky s ohledem na individuální potřeby a cíle pacientů – dosažení vysněné postavy u modelky, sportovní výkonnosti u vrcholového sportovce nebo plné kštice u televizního moderátora.

3. Co s tím může dělat?

To je asi nejvýznamnější součást úvahy našich pacientů. Pokud je zjištěna predispozice u onemocnění, kterému je možné předejít, ale i účinně léčit, bude mít zcela jistě větší zájem než u choroby dosud neléčitelné. Příkladem je infarkt myokardu či rakovina tlustého střeva ve srovnání s nyní neléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) či rakovinou pankreatu. Na druhou stranu může i v tom negativním případě začít se zdravým životním stylem a věřit, že rychle pokračující lékařský výzkum nalezne do doby propuknutí onemocnění vhodnou léčbu.

Tyto 3 faktory dávají dohromady pravidlo nazvané RBI neboli Risk-Burden-Intervention:

Přání vědět = riziko x vážnost stavu x možnost intervence

Velmi trefně popsal přínos genomického vyšetření na svém blogu Sergej Brin, zakladatel Googlu:

„Toto vyšetření mne staví do jedinečné pozice. Vím ve svém ještě mladém věku něco, k čemu mám predispozici. Mám nyní možnost upravit svůj život tak, abych riziko snížil. Mám také příležitost provádět a podporovat výzkum chorob dlouho předtím, než mě možná postihne. A bez ohledu na mé vlastní zdraví to může pomoci členům mé rodiny. Mám štěstí, že jsem v takovém postavení. Dokud nebude objeven elixír mládí, všichni budeme mít nějaké problémy spojené se stářím, jen nevíme, jaké problémy to budou. Mám nyní lepší informace než většina jiných lidí o tom, jaká choroba mne může trápit – a mám dost času na to, abych se na ni připravil.“

Pokud se tedy rozhodnete vzít osud do svých rukou a žít pod svých genů, včetně Vašeho mikrobiomu, jste na správné cestě k 5P medicíně. Těšíme se na setkání.

MUDr. Petr HORA, MBA


Hodnocení

Hodnocení: 3.14 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Čtěte také...